Història

Sant Raimon de Penyafort

(Penyafort 1180 - Barcelona 1275)
Va néixer al castell de Penyafort, als voltants de Vilafranca del Penedès.
L'any 1218, conjuntament amb Sant Pere Nolasc fundà l'Orde de la Mercè amb la finalitat de recollir fons i fer el pagament del rescat dels cristians segrestats pels pirates musulmans
El 1222 va ingressar en l'orde dels dominics, sent proclamant general l'any 1238 i fins l'any 1240.
Es considerat com l'introductor de la Inquisició al Regne d'Aragó.
Com a confessor de Jaume I el Conqueridor, la tradició diu que va predir la conquesta de Mallorca. També fou conseller del papa Gregori IX.
L'any 1665 el papa Alexandre VII el nomenà sant. La seva festivitat es celebra el 7 de gener.

 

Història de l’agrupació

El gener de 1979, tres amics que es deien Raimon es van ajuntar per anar a sopar plegats. La “moguda” els va agradar, i tot sopant ja van anar recordant els raimons que coneixien per tal d’engrescar-los per l’any següent. Van anar passant els anys, el nombre de raimons anava creixent i l’any 1987, tot sopant es parla de la problemàtica de que el nostre nom en català s’hagi d’escriure sense la “i”, és ha dir, Ramon. Tot parlant d’aquesta qüestió se’ns acut d’enviar una carta al Vaticà, adreçada al Sant Pare i escrita en llatí, explicant-los la nostre preocupació. Al cap de tres mesos, vàrem obtenir resposta i en ella ens deia que no sabien de que anava el tema i que ens adrecéssim al bisbat de Barcelona. Així ho vam fer i actualment encara no hem rebut cap resposta. El següent any, el 1988, tot sopant, se’ns acut la idea de muntar una agrupació en la qual la principal feina fos reivindicar la “i” en el nostre nom i lluitar per tal de que el nom de Raimon sigui reconegut. És així com va començar a néixer la nostra agrupació i la primera acció que vam portar a terme va ser de demanar a l’Ajuntament, que havia recuperat les festes però amb el nom de Festes de Sant Ramon, que incorporessin la “i” a les Festes anomenant-les Festes de Sant Raimon de Penyafort i paral·lelament amb això ens vàrem comprometre a muntar un ball per tal de que les festes fossin més lúdiques i participatives del què aleshores eren. I fou així com l’any 1989 l’ajuntament, desprès de consultar el canvi en una reunió on hi eren convocades totes les entitats culturals de la vila, va accedir al canvi. 

Així doncs, des de les hores la nostra agrupació organitza un ball popular en què, de moment, sempre ha comptat amb la presència de la Salseta del Poble Sec i que generalment sempre s’escau el primer dissabte dins les dates de les festes. Aquest BALL, però, després de la 25èna edició el van deixar de fer, i després d'uns anys fent La Festa dels Raimons, actualment organitzem totes les Festes.

Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Agrupació Cultural de Raimons i Raimundes